Peppa Pastell VH17-027-0072

kimo new forest -tamma, 138 cm
kasvattaja: Laurel Sundberg, SWE / omistaja: Tuule (VRL-00408)
4-vuotias (s. 05.10.2016 / 3-vuotias 05.04.2017 / ikääntyy satunnaisesti)

/ Peppa on tallin vakiolauman nuorikko, jolle kaavaillaan kenttäratsun uraa: ainakin tamman ruotsalaiset sukujuuret povaavat hyvää tämän tavoitteen suhteen.

/ Peppa on iloinen ja pirteä pikkutamma, joka viihtyy seurassa kuin seurassa ja tykkää tekemisen meiningistä. Oikeastaan se rakastaa kaikkea, mihin pääseekään ryhtymään ja olemaan osallisena, olipa se sitten tiukka helteinen koulutreeni, maastolönkyttelyä tai vesikuoppien läpi kirmaamista maastoesteradalla.

Joskus Peppa voi olla varsinainen häseltäjä, ainakin kisapaikoilla joissa on paljon ihmisiä ja jännitystä ilmassa, mutta toisaalta kotona se voi roikotella alaleukaansa rauhalllisesta harjauksesta nauttiessaan. Ympäröivä mieliala vaikuttaa tammaan siis paljon, mutta niin pitkään kuin sen kanssa touhuaa varmalla mielellä, ei tamma sätkyile tai hötkyile tarpeettomasti. Eniten kaikista ratsastuksen lajeista se pitää kuitenkin maastoesteistä, joiden yli se loikkii innolla ja korvat pystyssä, kuitenkin aina ratsastajaa kuunnellen. Muutenkin tamma on aina kiinnostunut ympäröivästä maailmasta ja rakastaa uusiin ihmisiin, eläimiin ja asioihin tutustumista.

/ Pepalla käytetään mustia nahkavarusteita ja vaaleanliloja, mintunvihreitä ja kermankeltaisia muita tamineita. Kuolaimina paksut nivelet, maastossa ja esteillä hyvä käyttää pitkiä suojia etusissa.

Vjola VH17-088-0004

kimo camargue-tamma, 144 cm
kasvattaja: Dorithe de Balzac, FR / omistaja: Tuule (VRL-00408)
10-vuotias (s. 03.05.2016 / 3-vuotias 03.11.2016 / ikääntyy satunnaisesti)

/ Vjola saapui omistukseeni suoraan eräältä Ranskalaiselta majatalolta, jossa sitä oli käytetty maastoretkien kärkihevosena. Tamma kuitenkin syrjäytettiin toimestaan sen vähemmän hurmaavan luonteen vuoksi, ja minä päädyin monen mutkan kautta ostamaan sen laumankaunisteeksi. On vielä hiukan epäselvää, mitä tamman kanssa tarkalleen tulevaisuudessa tullaan tekemään, mutta ainakin siitä on kivaksi maastoseuraksi ja tomeraksi hevoslaumamme johtajaksi.

/ Vjola on lempeä mutta samalla oman pään ja omat mieltymyksensä omaava tamma, joka mieluusti pomottelee niin muita hevosia kuin ihmisiäkin. Kun sen kanssa vain käyttäytyy määrätietoisesti ja johdonmukaisesti ja alusta asti näyttää ketä saa pomotella ja ketä ei, hyväksyy tamma kuitenkin paikkansa laumassa, ja esittelee pohjimmiltaan kiltin luonteensa. Vjola ei siis koskaan ilkeyttään vahingoittaisi ketään, mutta testaa mielellään uusia tuttavuuksia.

Ratsunakin Vjola on terävä, ja tarvitsee täten selkäänsä kokeneen ja määrätietoisen ratsastajan, joka ei saa tammaa ärtymään ristiriitaisilla tai epäselvillä avuillaan. Sopivan, tamman alkutesteistä selvinneen ratsastajan kanssa Vjolasta kuoriutuu esiin taitava helpompien luokkien yleisratsu, joka nauttii erityisesti reippaasta maastoporhaltamisesta: ylipäätään tamman kanssa saa käyttää useammin jarruja kuin eteenpäin ajavia apuja.

/ Vjolalla käytetään mustia nahkavarusteita ja muutoin burgundia. Tamma on varma jaloistaan joten suojia tarvitaan harvoin, kuolaimeksi voi valita paksut tai ohuet nivelet. Vjolan kaapista löytyy vain yleissatula.


© Gál Ildikó (klikkaa isommiksi)

Romme Whiskey VH17-151-0007

rautias baijer-ori, 168 cm
kasvattaja: Gestüt Klümpfster, DE / omistaja: Tuule (VRL-00408)
8-vuotias (s. 18.04.2016 / 3-vuotias 18.10.2016 / ikääntyy satunnaisesti)

/ Rommi on herrasmiesmäinen, kiltti ja kaikin puolin miellyttävä koulupainotteinen herrashevonen, jota voisi luonteensa perusteella luulla ruunaksi. Syynä tähän lienee emänsä pomottava luonne ja suuri sisarlauma, jossa ori sai jo nuorena oppia hyvän käyttäytymisen ja nöyryyden mallit. Joku voisi ehkä kuvailla tätä hötkyilemätöntä herraa tylsäksi, toisten mielestä se on vain ihanan sympaattinen ja helppo kaveri.

Rommi soveltuu siis koostaan huolimatta aloittelijoidenkin paijattavaksi, ja sen selässä istuessaankin voi luottaa siihen, ettei ratsu tule poukkoilemaan mihin tahansa ilmansuuntaan milloin vain. Rommi on jopa vähän hitaamman puoleinen ratsastettava, ja tarvitsee selkeät avut: toisaalta se yrittää kyllä parhaansa mukaan tolkata ratsastajan apuja niiden ollessa epäselviäkin. Mutta mitä tutumpi ratsastaja Rommin selässä istuu, sitä paremmin ori toimii ja sitä suuremmalla antaumuksella se esittelee upeita liikkeitään ja symmetristä muotoaan.

Rommi suhtautuu oikeastaan kaikkeen, olipa kyseessä naapurin häntää viuhtova koiranpentu tai myrskyävän meren aallot, lempeällä tyyneydellä. Tämä johtaa helposti siihen että Rommi saa roppakaupalla haleja ja silityksiä niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin, mitä ori ei pane lainkaan pahakseen: se nauttii hemmottelusta ja tuntuu rakastavan ihan kaikkia. Usein juuri Rommi höriseekin aamuhörinät ensimmäisenä koko tallissa, kun aamuheinien jako pikkutunneilla aloitetaan.

/ Rommilla käytetään tummansinisiä ja viininpunaisia varusteita, nahkavarusteita löytyy sekä mustina että konjakinruskeina. Rommilta löytyy koulu- ja yleissatula, etujalkoihin sille puetaan liikutuksen ajaksi pintelit ja suussa käytetään kankia tai paksuja niveliä.

Caramba VH17-006-0099

ruunikko xx-tamma, 172 cm
kasvattaja: Nicole Southerland, ZA / omistaja: Tuule (VRL-00408)
5-vuotias (s. 15.09.2016 / 3-vuotias 15.03.2017 / ikääntyy satunnaisesti)

/ Cara on entinen sekaestelaukkuri Etelä-Afrikasta, jonka kanssa nyt yritetään opiskella yhteistä kieltä, koulukiemuroiden saloja ja käännöksiä rataesteratojen tiukoissa kurveissa, tavoitteena jossain vaiheessa päästä valloittamaan kilpakenttiä kenttäratsastuksen parissa. Toistaiseksi neidon kanssa harrastetaan myös matkaratsastusta.

/ Luonteeltaan Cara on lievästi sanottuna pirteä tapaus, mutta samalla hyvin ystävällinen ja ennen kaikkea utelias neiti. Sitä ei koskaan tapaa nakkelemasta niskojaan suuttumuksesta, korkeintaan turhautumisesta jos elämässä ei tapahdu tarpeeksi. Aloittelijoiden ratsuksi tai hoidettavaksi Carasta ei lempeydestään ja kiltteydestään huolimatta ole, sillä se osaa olla melkoinen hätähousu ja mieluusti haluaisi, että kaikki tapahtuisi heti nyt - tämän neiti tosin osoittaa vain tuuppimalla hoitajaansa vähän olkapäästä tai yrittämällä silloin tällöin tunkea ulos karsinasta kesken kaiken. Rennon, päättäväisen ja tarpeeksi nopean hoitajan kanssa kaikki tuppaa kuitenkin sujumaan Caran kanssa hienosti.

Ratsastaja selässään Cara mieluusti menisi eikä meinaisi, mutta kuuntelee kuitenkin komentosiltaa, joskin jos tammasta tuntuu että jatkuvasti mennään liian hitaasti ja tehdään tylsiä juttuja, voi se alkaa steppailla, kuikuilla ympärilleen ja keksiä vaikka mitä oheistoimintoa. Tamman kärsivällisyyttä täytyy siis jatkuvasti treenailla, mutta osaava ja päämäärätietoinen ratsastaja voi saada Carasta sen parhaat puolet esiin, jolloin tamma liitelee askellajista riippumatta eteenpäin mahtipontisin liikkein sulavasti kuin kissa, ja kuuntelee ratsastajan pienintäkin painonsiirtoa tai pohkeen painallusta.

/ Caralla käytetään konjakinvärisiä nahkavarusteita, muutoin tummanvihreää ja vaaleanpunaista. Satuloita Caran kaapista löytyy toistaiseksi kaksi: yleis- ja koulusatula. Koulutreenissä tammalla käytetään kankikuolaimia, muulloin ohuita niveliä tai olympioita. Vauhdikkaamman treenin aikana tulee Caralla käyttää pitkiä suojia etujaloissa ja pinteleitä takajaloissa.

virtuaalihevonen / sim-game horse