« kotitallille

virtuaalihevonen
Gerda av Kleppur


virallinen nimi: Gerda av Kleppur, "Gerda"
syntynyt, ikä: 12.10.2015, 3-vuotias *
rotu, skp.: norjanvuonohevonen, tamma
väri, säkäkorkeus: hiirakko, 145 cm

kasvattaja: Kleppur
omistaja: Tuule (VRL-00408)
kotitalli: Silkes

rekisterinumero: VH16-053-0068
* ikääntyminen: 2kk = 1 v. » 12.6. 4-vuotias (3 v. 12.4.2016)
koulutustaso Ko HeB, Re 70, vaativa valjakko
käyttö & painotus: koulutuksessa & koulu-valjakko


Verenperintö

i. Ludvig av Kleppur
(VH14-053-0166)
ii. Brynhild Hafgrim
VVJ-I, KRJ-I, YLA2 (VH13-053-0193)
iii. Hammerfest
VVJ-I, KRJ-I, YLA1 (VH13-053-0068)
EVM
iie. Liljekonval
VVJ-II (VH13-053-0137)
EVM
ie. Derian Liselotte
(VH14-053-0078)
iei. Magne
KRJ-II, YLA2, KTK-III (VH12-053-0161)
EVM
iee. Mydland Lilje
KRJ-II (VH14-053-0028)
EVM
e. Gunnhild
(VH15-053-0108)
ei. Cornflower's Hallbjörn
KTK-II (VH03-053-5903)
eii. VIR MVA Ch Cornflower's Torden
VVJ I, YLA1, KTK-II (VH01-053-7162)
1-polv.
eie. Ch Bianka NOR
VVJ I, YLA2 (VH00-053-9096)
EVM
ee. Grímhildr Inc
(VH14-053-0153)
eei. Sigmar NOR
(VH14-053-0075)
EVM
eee. Brunnehilde
KTK-II (VH14-053-0071)
EVM
sukuselvitys tulossa

Ihmisrakas ja herkuille perso Gerda

Gerda on kiltti, rauhallinen ja ihmisrakas tamma. Aamuisin tallivuorolaisia tervehtii sen iloinen hörinä, ja jopa laitumelta haettaessa Gerda kirmaa ihmisten luokse pienimmästäkin kutsusta. Samalla Gerda on myös hyvin perso makealle (hunajalla maustetut heppaherkut ovat sen suosikkeja), ja jos ihminen ei sille omaehtoisesti herkkuja tarjoile, imuroi Gerda kyllä jokaisen taskun läpi silkkiturvallaan.

Hoidettaessa Gerda tarkkailee aina kiinnostuneena ympäristöään, eikä pienistä ylläty. Se haluaa uteliaisuudessaan haistella ja maistella läpi harjat, ämpärit, kaviokoukut, loimet - yksinkertaisesti kaiken, minkä tamman läheisyyteen vain tuokin. Kun vain antaa tammalle mahdollisuuden tavaroihin tutustumiseen pienen hetken ajan, malttaa Gerda seisoa hyvin paikallaan minkä vain hoitotoimenpiteiden ajan. Muutoin Gerda voi ihmeissään vähän hötkyillä, kuitenkaan suurempia vaikeuksia aiheuttamatta. Olipa kuitenkin kyse vain harjauksesta ja satuloinnista tai vesipesusta ja ötökkämyrkyn levityksestä, on Gerda hyvin mukava ja kiltti hoidettava, joka ei ylenpalttisesti säikähtele äkkinäisiä ääniä tai odottamattomia liikahduksia ympäristössä.

Ei lainkaan yllättävästi, Gerda on rauhallinen myös ratsuna ja ajettaessa. Laiskaksi sitä ei kuitenkaan voi väittää, vaan tamma on kuuliainen ja innokas: se haluaa aina miellyttää ihmisiä, joten se yrittää parhaiden kykyjensä mukaan tehdä juuri sen, mitä ratsastaja tai ajaja pyytää. Tamman yleinen innokkuus ja iloisuus vie sitä kuitenkin päättäväisellä vauhdilla eteenpäin niin kentällä kuin maastossakin. Erityisen loistavasti Gerda viihtyy juuri maastolenkkien vaihtelevissa maisemissa ja ympäristöissä. Myös esteiden hyppely tuo iloista vaihtelua tamman liikutusohjelmaan, vaikka Gerda ei erityisemmin hyppytekniikallaan ja -taidoillaan loistakaan. Sen sijaan muunlaiset "esteet" ja tehtävät, kuten pujottelu, siksak-peruutukset ja kulmiin parkkeeraukset, sujuvat tammalta mallikelpoisesti niin ohjaajan istuessa satulassa kuin kärryilläkin.

Kisapaikkojen jännittynyt tunnelma tarttuu helposti Gerdaankin, minkä vuoksi se tarvitsee kisoihin mukaan tottuneita, asiansa osaavia tyyppejä, jotka jaksavat rauhoitella Gerdaakin. Kaoottiseksi poukkoilijaksi tamma ei muuntaudu, mutta kunhan steppailee ja hörisee kuin mikäkin ori, uteliaana ihan kaikkea kohtaan ja vähän normaalia säpsympänä. Rauhallisten ihmisten käsittelyssä Gerda kuitenkin pysyy nahoissaan ja kunnollisen verryttelyn ja kisapaikkaan totuttelun jälkeen se kyllä yleensä jaksaa keskittyä itse kisasuoritukseen vuoronsa tullessa. Kisamatkoille Gerda kuitenkin lähtee innoissaan, iloissaan mahdollisuudesta päästä näkemään uusia paikkoja ja ihmisiä, joten tamman pakkaaminen traileriin ei koskaan aiheuta kummempia ongelmia.

Ihmisrakkautensa ohella Gerdalta riittää rakkautta myös laijtovereilleen, sekä muillekin nelijalkaisille. Ei olekaan lainkaan tavatonta löytää tallikissa torkkumasta Gerdan takapuolen päällä sen mutustellessa heinäkasaa karsinassaan. Gerda voidaan tarhata millaisten hevosten ja ponien kanssa vain, ja sitä voi myös kotiympäristössä käyttää apuna hermostuneempien hevosten rauhoittelussa. Gerda on siis kaiken kaikkiaan lempeä tammamamma, jonka herkunetsintäoperaatiot voivat toisinaan saavuttaa koomisia mittasuhteita.

Tapahtumat ja tekemiset

Gerdan päiväkirja löytyy täältä!

kuvien © NT, muun materiaalin © Tuule, kopiointi kielletty!